"רגע חמודי, אני מכינה אוכל, אני כבר באה", "אני לא יכולה עכשיו- אני תולה כביסה, תשחק קצת לבד ועוד מעט אצטרף"...
כמה פעמים קרה שהקטנצ'יק רוצה שתשחקו איתו, ואתן חייבות להתעסק קצת עם מטלות הבית שאתן לא מצליחות להגיע אליהן?!
אז אני אומרת- למה לא לשלב??
אני מבטיחה לכם שהקטנטנים כל כך נהנים לבשל יחד, לכבס יחד, לנקות ועוד, לפעמים אפילו יותר ממשחק.
אז מה אתן מרוויחות מזה? הספק של מטלות הבית (אמנם לא כל כך מהר כפי שאתן רגילות, אבל עדיין מספיקות), זמן איכות עם הילדים, קצת הומור (בעיקר כשמבשלים), ולפעמים בלגן- אבל אז מה, זה גם חלק מהכיף.
ומה הם מרוויחים מזה?? וואו , איפה להתחיל?
מעבר לענייני האחריות, שותפים פעילים במטלות הבית, הנאה ומשחק- הם מרוויחים כמה דברים מאוד מאוד חשובים:
1. למידת תהליכים
2. הרחבת אוצר המילים
3. למידה תוך כדי עשייה, ותוך כדי קשב משותף עם ההורה.
אז קצת אפרט על כל אחד:
1. למידת תהליכים -
החל מגילאים מאוד צעירים אנחנו משתמשים במושגים "קודם" ו"אחר כך" , "לפני" ו"אחרי" ," אתמול", "היום", "מחר", "בבוקר" "בערב" וכן הלאה... אמנם לילדים צעירים (עד סביב גיל 4) אין את ההבנה של תפיסת הזמן במדויק (אתמול לעומת מחר לדוגמה/ הבנת הרצף מבחינה כרונולוגית), אך כבר בסביבות גיל שנתיים אנו רואים שילד מבצע מספר פעולות ברצף במהלך המשחק שלו גם אם הן לא בהכרח לפי סדר כרונולוגי (לדוגמה: מקלח את הבובה, מסבן, מנגב וכדומה).
את עבודות הבית ניתן לנצל ללימוד תהליכים. לדוגמה: הכנסת הבגדים למכונת הכביסה, הוספה של אבקה, הפעלת המכונה, לאחר מכן תליה משותפת, ואף הורדת הבגדים מהחבל במידה והמתלה בבית. או לחלופין הכנת עוגה- הוספת מצרכים לעוגה יחד, הכנסה למיקסר/ערבול ידני, מזיגת הבלילה לתבנית וקישוט.
רצוי שכל הפעולות הללו יתומללו על ידי המילים "קודם" ו"אחר כך", לדוגמה: "קודם נוסיף קמח, וביצים, וסוכר... אחר כך נערבב, ובסוף נכניס לתנור".
2. הרחבת אוצר המילים -
לכל מטלה בבית יש אוצר מילים ספציפי מאוד עם כלים הקשורים לאותה המטלה (שמות עצם) ועם פעולות ספציפיות הנעשות (פעלים). לדוגמה בניקיון הבית יש מטאטא, מגב, יעה, שואב אבק וכן הלאה, והפעולות עצמן הינן: לטאטא, לשטוף, לנגב, לאסוף, לזרוק וכו'. תוך כדי העשייה והתמלול של הפעולות על ידינו, הילדים ירחיבו את אוצר המילים שלהם הן מבחינת רכישת מילים חדשות והן מבחינת פעלים.
דבר זה יסייע גם בהפקת משפטים.
3. למידה תוך כדי עשייה הינה למידה משמעותית -
בנוסף חיזוק התקשורת בגילאים הצעירים נעשה על ידי קשב משותף ,כלומר האם והילד מתכוונים לאותו הפריט ומצביעים עליו ומדברים עליו.
אז אתם בוודאי תוהים מאיזה גילאים ניתן כבר לתת לילדים "לעזור" לכם במטלות הבית?
מצורפת תמונה של הבת שלי בגיל 1:7 תולה כביסה
תהנו
מור כהן קלמי, קלינאית תקשורת
留言